Lezing Afrika, Serengetie en wonen in de bergen van Tanzania.

lezing Ir Jos Lampert in de Ontmoeting zaterdag 23 november om 14:00 uur.

Lezing door Ir Jos Lampert op zaterdag 23 november 2024 om

14.00 uur in de Ontmoeting (HEVO), Tulpstraat 2-4 te Rosmalen

U krijgt uit de eerste hand te horen hoe het was om  vijftig jaar geleden in de bergen (tot 3000m) van Tanzania te wonen. Daarbij worden dia's over wilde dieren in de Serengetti geprojecteerd. Na de pauze volgt gelegenheid tot vragen stellen over internationale ontwikkelingshulp toen en nu.  

Titel: Ik dacht dat ik in het paradijs was aangekomen

Zes Juni 1967 reisde ik als jonge moeder met twee kleine kinderen mijn man achterna reisde naar Afrika. De eindbestemming was het Tanzaniaanse ontwikkelingsproject van de Verenigde Naties in de bergen, waar mijn man en ik gingen werken. Ik neem u vandaag mee op reis naar  Afrika. We woonden in een blokhut zonder leidingwater, elektriciteit, badkamer, keuken en zelfs een doorspoel-WC ontbrak. Winkels waren een dagreis ver met de Lanrover. Het waren zeven jaren van pionieren in een dunbevolkt gebied, wat niet goed was voor het bouwen van een nieuwe nederzetting.

Wat wel indruk maakte waren de luchten, de wolkenrond de bergtoppen en de adembenemende natuur in het hooggebergte, maar die bracht voor de bevolking toen geen geld op. Sinds 2004 is het land terug gegeven aan de natuur. Toeristen bezoeken het Kitulo National Park, bekend om zijn vele soorten orchideeën, vogels en ander wild in de bergweiden en in de steile rotspartijen. De bevolking groeit snel. De armoede is er nog altijd. Tanzanianen willen bij voorkeur in de tropische gebieden van Tanzania wonen, want in de bergen is het te koud, dat leidt tot het vertrek van veel jongeren, die naar school willen of werk zoeken. De Westerse landen merken nu dat veel jonge Afrikanen weg trekken uit hun geboorteland om asiel te zoeken in Europa een toekomst op te bouwen.

Lezing Afrika, Serengetie en wonen in de bergen van Tanzania.