Dagtocht naar Paleis het Loo en Veluwetocht

Vrijdag 25 oktober

Wat gaan we doen?

 

Na de koffiestop onderweg maken we onder begeleiding van een gids een rondrit over de Veluwe.

Tussen de middag genieten we van een heerlijke lunch. Deze keer helaas zonder de kroket maar wel met andere heerlijkheden.

In de middag staat een bezoek aan Paleis Het Loo op het programma.

Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, kocht in 1684 het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo aan om ernaast een nieuw jachtverblijf op te trekken. Het paleis was de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975. Het werd voor het laatst bewoond door prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. Sinds 8 januari 2018 werd het paleis opnieuw gerenoveerd. Het betrof noodzakelijk onderhoud en uitbreiding van de bezoekersfaciliteiten. Hierbij is ervoor gekozen om waar dit maar mogelijk was alles in de originele staat terug te brengen, waaronder de vertrekken zoals die in gebruik waren door koningin Wilhelmina (het was haar woon- én werkpaleis) en door prins Bernhard, die 's zomers samen met zijn echtgenote, koningin Juliana, in Paleis het Loo verbleef. In het paleis zijn twee bezoekroutes. Route oost gaat over Willem en Mary, de eerste bewoners. Bij route west staat de koninklijke familie vanaf Wilhelmina centraal. De verhalen zijn beschikbaar als audiotour of leestour.

Niet alleen het paleis is zeer de moeite waard, ook de omliggende tuinen zijn prachtig.

Voor nu nog wat praktische aanwijzingen.

  1. Het is ca. 600 meter van het entreegebouw naar de tuinen en het paleis. Voor wie wat minder goed ter been is, is een handige pendeldienst met elektrokarren voor € 1,00 p.p. beschikbaar. Dit laatste kunnen wij niet voor u reserveren. Het is dus wachten tot er plaats is.
  2. Audiotour met uw eigen tablet of telefoon met koptelefoon via een app is gratis; een leenapparaat ter plaatse kost € 2,50 extra.
  3. De toegang tot het museum is met de Museumjaarkaart en VIP-Vriendenloterijpas gratis. U dient dit bij reservering op te geven.
  4. In het Paleis zelf zijn er veel niveau verschillen. Er zijn beperkt liften in het paleis aanwezig. Er staan in het paleis geen bankjes waar men op kan uitrusten.

Op de terugweg genieten we van een lekker driegangendiner.

Praktische informatie:

Vertrek: uur 8.15 uur Gildeplein Rosmalen, 8.30 uur Pastoor van Thiellaan Hintham

Terug: rond 20.30 uur

Organisatie: EMA-Reizen

Prijs: Є 108,00 voor HEVO-leden, Є 113,00 voor niet-HEVO-leden ( incl. audiotour Paleis Het Loo,  lunch en diner)

Betaling: NL12RABO 0184 555531 t.n.v. reiscommissie HEVO; uw telefoonnummer en Veluwe vermelden.

Informatie en aanmelden: Diny Voets, 06-10843040 of dini.voets@ziggo.nl

Museumjaarkaart en VIP-Vriendenloterijpas geldig. Bij aanmelding doorgeven of u deze hebt. U krijgt dan achteraf terugbetaling.

Dagtocht naar Paleis het Loo en Veluwetocht