Dagtocht naar Rotterdam

Woensdag 7 augustus met bezoek aan Euromast, Markthallen en Depot Boijmans van Beuningen

Wat gaan we doen?

Euromast.

Na de koffie (met gebak) brengen we een bezoek aan de Euromast voor een weids uitzicht over Rotterdam. Met 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek. Door de vorm is de toren goed herkenbaar in de skyline van Rotterdam. De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect Huig Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in Het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel.

Markthallen.

Vervolgens gaan we naar de iconische markthallen. Hier hebt u tijd voor een bezoek en lunch (eigen kosten). De Markthal is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Het grijze natuurstenen gebouw heeft een boogvorm als van een hoefijzer. Tussen de binnen- en buitenboog zijn appartementen gebouwd. Het gebouw heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel. De gelamineerde glaspanelen, waarvan de meesten vierkant en 148,5 centimeter breed zijn, zijn gehangen in een kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed, die daarmee de grootste van Europa zijn.

De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld Hoorn des Overvloeds. Deze titel verwijst naar de Cornucopia, een hoorn uit de Griekse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert.  Het kunstwerk toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten.

Depot Boijmans van Beuningen.

Tijdens de verbouwing van dit museum is de collectie opgeslagen in een speciaal daarvoor gebouwde depotruimte. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is uniek in de wereld en staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. Nergens ter wereld bestaat een dergelijk werkgebouw, waar naast het openbaar maken van de museumcollectie, een blik achter de schermen van het museumwerk wordt gegeven, waar ook private collecties en bedrijfscollecties in zijn ondergebracht. Het nieuwe depot is een Gesamtkunstwerk; het gebouw en de inrichting van de buitenruimte maken het tot een nieuw Rotterdams icoon.

 

Op de terugweg stoppen we voor het diner.

 

Praktische informatie:

Vertrek: uur 8.30 uur Gildeplein Rosmalen, 8.45 uur Pastoor van Thiellaan Hintham

Terug: rond 20.15 uur

Organisatie: Ema-reizen

Prijs : Є 102,50 voor HEVO-leden, Є 107,50 voor niet-HEVO-leden (incl toegang Euromast en diner).

Betaling: NL12RABO 0184 555531 t.n.v. reiscommissie HEVO; uw telefoonnummer en Rotterdam.

Informatie en aanmelden: Marcel Griens, griens@home.nl of 06-11 38 76 01.

Museumjaarkaart en VIP-Vriendenloterijpas geldig. Bij aanmelding doorgeven of u deze hebt. De entree van het depot bedraagt dan Є 1,00. U krijgt dan achteraf terugbetaling van Є 19,00.

Dagtocht naar Rotterdam