Verslag: met HEVO naar de Zaanse Schans.

verslag en foto’s gemaakt door Hans en Netty Meester

Het is 6 september 2022. Die ochtend om 9.30 uur draait een enorme witte autobus voorzichtig het Gildeplein op. Een grote groep HEVO-leden staat daar klaar voor de excursie naar de Zaanse Schans.

Wij denken dat de rit over de snelweg saai zal worden. Maar dat loopt anders. De chauffeur neemt het woord en vraagt of iedereen stil wil zijn. Dan vertelt hij over zijn leven, over zijn vroegere baan als duiker in Texas, hoe hij een Hollandse vrouw ontmoette, en hoe hij naar Nederland kwam. We leren van alles over zijn kookkunst, over gember en basilicum, en over zijn kinderen. De hele bus luistert stil en geboeid. Onze reisleidster, Rieki, zegt dat ze zoiets nog nooit heeft meegemaakt.

We drinken koffie in de mooie omgeving van Nieuwer Ter Aar, niet ver van Amsterdam. Daarna zijn we al snel bij de Zaanse Schans.


De Zaanstreek is het oudste industriegebied van West-Europa. Er stonden in de bloeitijd ca 200 molens, zoals zaagmolens, oliemolens, verfmolens en nog veel meer. Op de plek waar we nu zijn, heeft men een aantal oude molens, werkplaatsen en huizen uit de Zaanstreek samengebracht.


Na de lunch krijgen we een rondleiding. De stampende verfmolen maakt verfpoeder van blokjes hout. Het is de laatste verfmolen in de wereld. We komen ook bij een kaasmakerij waar je lekkere kaas kunt proeven. 

Na de rondleiding hebben we nog veel tijd om zelf dingen te bekijken, voordat de bus vertrekt. En er zijn ook terrasjes. Het is schitterend weer en er is genoeg tijd om nieuwe vrienden te ontmoeten van de HEVO-club.


Voor het diner vertrekken we weer naar Nieuwer Ter Aar via een schilderachtige weg, die veel te smal lijkt voor onze enorme bus. Maar niet voor onze chauffeur. Je hebt de neiging te applaudisseren als hij weer een tegemoetkomende vrachtauto is gepasseerd. Daarom zit de stemming er goed in als we bij het restaurant aankomen. Ook het diner blijkt goed verzorgd.

De dag was geslaagd. Dankjewel HEVO!

Verslag: met HEVO naar de Zaanse Schans.